LONDEN - De basketballers van de Verenigde Staten hebben in hun derde wedstrijd op de Olympische Spelen geschiedenis geschreven.

De favoriet voor het goud won met 156-73 van Nigeria en noteerde het hoogste puntenaantal ooit in een duel in de geschiedenis van de Spelen.

Team USA pakte het record af van Brazilië, dat in 1988 138 punten wist te maken. Alle spelers van de VS wisten tot scoren te komen.

Carmelo Anthony was de topscorer met 37 punten. De forward is daardoor nu de Amerikaanse basketballer met de meeste punten in een wedstrijd tijdens de Spelen. Kobe Bryant en LeBron James werden na de rust gespaard door coach Mike Krzyzewski.

De VS wonnen hun eerste twee duels ook al gemakkelijk van Frankrijk en Tunesië en hebben zich nog niet bovenmatig hoeven inspannen.

Vernederen

''Onze jongens konden vanavond niet missen. Ik heb niet eerder een team gecoacht dat zo goed wierp'', zei coach Mike Krzyzewski.

Van kritiek op zijn sterren wilde de Amerikaan niets weten. Want waarom de arme Nigerianen zo vernederen? ''We speelden zonder LeBron James en Kobe Bryant in de tweede helft, Anthony zat veel op de bank, we deden geen snelle uitbraken. Maar vrijwel elke worp was wel raak. Bovendien, het is pas vernederend voor de tegenstander als je niet je best doet.''