LONDEN - Marianne Vos en Edith Bosch zijn woensdagavond laat in Londen gehuldigd in een afgeladen Holland Heineken House. Vos won zondag in de wegwedstrijd het goud, Edith Bosch legde woensdag beslag op judobrons.

Door Anne Joldersma

Bosch werd als eerste het podium opgehaald, maar werd voorafgegaan door haar coach Marjolein van Unen. Door oud-judoka en voormalig olympisch kampioen Mark Huizinga werd zij uitgebreid in het zonnetje gezet. 

"Marjolein is al vijftien jaar bondscoach", riep Huizinga de zaal in. "In die tijd heeft ze zes olympische medailles binnengesleept. Ik vond het vooral ontzettend knap hoe zij na de teleurstelling bij Elisabeth Willeboordse er vandaag zo snel weer kon staan voor Bosch." 

De judoka zelf legde uit dat één foutje op dit niveau fataal kon zijn, maar dat ze super trots was met haar brons. In Peking vier jaar geleden legde ze ook al beslag op die medaille. In Athene pakte ze het zilver.

"Zo'n huldiging is echt een blijvende herinnering", vond Bosch.

Vos met ploeggenotes

Na Bosch was het de beurt aan Marianne Vos om zich door de vierduizend Nederlanders te laten toejuichen in het historische Alexandra Palace waar het HHH gevestigd is.

De wielrenster wilde echter dat ook haar ploeggenotes op het podium verschenen. Daardoor daalden eerst Ellen van Dijk en Loes Gunnewijk van de trappen af alvorens Vos zelf verscheen.

Onder begeleiding van het nummer Party Rock van LMFAO zette de drie dames vervolgens de polonaise in, met de Nederlandse vlag. Vos noemde het goud de allerhoogste prestatie uit haar carrière en stond ook nog stil bij Annemiek van Vleuten. 

"Zij zit helaas al thuis, maar die heeft ook bijgedragen. Ik heb nu wel het goud, maar wielrennen is een teamsport", aldus de renster die gehuldigd werd door viervoudig olympisch kampioene Leontien van Moorsel. 

Tijdrit

''Dit was het wachten wel waard. Die tijdrit ben ik nu eigenlijk al vergeten", zei ze na afloop van de huldigign. Vos blijft nog drie dagen in Londen. ''Ik wil even rondkijken, als je zelf nog actief bent, krijg je heel weinig mee van andere sporten.''

Vos kende na haar ijzersterke optreden in de wegwedstrijd een minder optreden in de tijdrit woensdag. Door een slechte voorbereiding en kramp in haar voet werd ze slechts zestiende.

Estafetteploeg

Eén Nederlandse ploeg die beslag legde op een medaille is nog niet gehuldigd. De damesestafetteploeg, die al op de eerste volle dag van de Spelen het zilver veroverde, is nog niet in het Holland Heineken House geweest. 

Dat komt omdat zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis op dit moment nog actief zijn in Londen. Femke Heemskerk en Inge Dekker zijn al wel klaar op de Spelen. 

Presentator Humberto Tan voelde zich geroepen om ook Kromowidjojo nog even in het zonnetje te zetten. "Want er was vanavond ook een halve finale op de vrije spel (sic)", toeterde hij de zaal in.

Beeld: SCS/Margarita Bouma

Bekijk de video: