LONDEN - Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben dinsdagnacht ook hun tweede groepsduel in het olympische beachvolleybaltoernooi verloren. Tegen het Amerikaanse duo Jennifer Kessy en April Ross moesten ze zich in de derde set gewonnen geven; 15-21, 21-12 en 8-15.

Door Anne Joldersma

Voor de Nederlandse dames betrof het een cruciaal duel. Na de nederlaag in het openingsduel tegen de Spaanse dames Elsa Baquerizo en Liliana Fernandez moest er gewonnen worden van het Amerikaanse koppel om rechtstreekse plaatsing voor de achtste finales af te kunnen dwingen.

De wedstrijd ging pas na half twaalf 's avonds (lokale tijd) van start in Londen. De inmiddels flink gedaalde temperatuur zorgde ervoor dat Keizer en Van Iersel niet in de vertrouwde bikini's begonnen, maar in een lange outfit.

Het Nederlandse duo begon stroef aan het duel en keek al vroeg tegen een flinke achterstand aan. Dat het geen makkelijke opgave zou worden, was van tevoren duidelijk. Keizer en Van Iersel kwamen op de grote toernooien het Amerikaanse duo twaalf keer eerder tegen. Beide teams wonnen zes keer.

Keizer en Van Iersel kwamen sterk terug, maar de slordigheden bleven in het spel aanwezig, vooral op de service. De in het zwart gehulde Oranjevrouwen konden in de slotfase van de eerste set te weinig inbrengen tegen de Amerikanen, die de setwinst bij de eerste mogelijkheid grepen.

Rollen omgedraaid

Aan het begin van de tweede set waren de rollen omgedraaid. Nederland pakte de leiding, mede door een aantal snelle slim bekeken aanvallen. Keizer begon aan het net ook steeds meer aanvallen van de Amerikaanse dames te frustreren.

Bij een 16-10 voorsprong voor Keizer en Van Iersel moest Ross een uitgebreide medische behandeling ondergaan. Het ijskoude zand zorgde voor krampverschijnsel in haar rechtervoet. Voor de Nederlandse dames werd het daarna een koud kunstje om de tweede set naar zich toe te trekken.

In de verkorte beslissende derde set waren het echter weer Kessy en Ross die snel het voortouw namen. Keizer en Van Iersel herpakten zich en wisten langszij te komen. Het waren echter de Amerikaanse dames die over de langste adem beschikten. Even na half één 's nachts benutten ze het tweede wedstrijdpunt.

Achterdeur

De Nederlandse dames spelen donderdag hun laatste groepsduel tegen het als laagste ingeschaalde Argentijnse duo Maria Zonta en Ana Gallay. Als ze winnen kunnen Keizer en Van Iersel nog via de achterdeur de volgende ronde bereiken.

De twee beste nummers drie plaatsen zich rechtstreeks voor de achtste finales. De overige vier nummers drie spelen een play-off ronde voor de overige twee plaatsen bij de laatste zestien van het olympische toernooi.

Lees alles over de Spelen op onze special