LONDEN - Robin Haase en Jean-Julien Rojer zijn er maandag niet in geslaagd de eerste ronde van het olympisch dubbeltoernooi te overleven.

De Indiase tennissers Leander Paes en Vishnu Vardhan waren in drie sets klaar met het oranje duo: 7-6 (1) 4-6 6-2.

De eerste set ging in de tiebreak naar de Indiërs, terwijl de kansen voor Haase en Rojer waren. Het Nederlandse koppel liet echter drie breekpunten onbenut. Paes en Vardhan kregen geen breakpoints, maar waren in de tiebreak wel beduidend scherper.

In het tweede bedrijf sprongen Rojer en Haase beter met de breekpunten om, waardoor de tweede set met 6-4 werd gewonnen.

In de beslissende derde set konden de Nederlanders die lijn niet doortrekken. Bij 2-2 zette het Indische duo een versnelling in, waarna vier games later de uitschakeling voor Rojer en Haase een feit was.

Haase had eerder op de dag al verloren van de Fransman Richard Gasquet.

Het verlies in het dubbelspel betekent dat er geen Nederlanders meer actief zijn in het toernooi dat op Wimbledon wordt afgewerkt.

Frustratie

Haase verwerkte de tweede nederlaag van de dag heel wat moeizamer. Voorafgaand aan de confrontatie met de Indiërs had hij al gezegd in het dubbeltoernooi meer perspectief te zien.

Haase beende na de nederlaag woedend van de baan en reageerde zijn frustratie af op zijn racket.

Rojer nam de schuld op zich voor het verlies. ''We hadden deze wedstrijd gewoon moeten winnen. Ik baal hier enorm van", zei hij. ''Ik haalde niet mijn niveau. Ik vind het heel vervelend. Vooral voor Robin, die wel goed speelde.''

Ook al ontbrak naar zijn mening de olympische spirit op Wimbledon, deelnemen aan de Spelen betekende wel iets voor Haase: ''Zeker, ik ben trots dat ik hier voor mijn land ben uitgekomen. Vier jaar geleden mocht ik niet, dat vind ik nog steeds schandalig."

"Maar ik schat natuurlijk de vier grandslamtoernooien wel hoger in. Mocht ik kiezen: dan win ik liever Wimbledon dan goud op de Spelen. Voor Federer of een Djokovic ligt dat misschien anders. Zij hebben alles al gewonnen en zien het wellicht als een extra dimensie.’’