Het kabinet gaat al vanaf 1 april de accijnzen voor brandstof verlagen. Gisteren lag nog het plan op tafel dat vanaf 1 juli te doen, maar dat blijkt nog eerder te kunnen. Ook de btw op de energierekening wordt verlaagd, dat gaat wel op 1 juli in. Dat meldt het kabinet.
Het kabinet trekt miljarden uit om de koopkrachtdreun te verzachten, die volgt op de hoge inflatie en de Russische inval. Naast ingrijpen op de btw en accijnzen, kunnen mensen met het laagste inkomen direct rekenen op compensatie van het rijk.
Voor ruim 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum was al circa 200 euro apart gezet om hen te helpen bij het betalen van de fors gestegen energierekening. Dat bedrag wordt opgehoogd naar minimaal 800 euro. "Zodat mensen zo snel mogelijk geholpen worden de energierekening te kunnen dragen", zei minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) zojuist.
Ook wordt nog gekeken of slecht geïsoleerde woningen sneller kunnen worden aangepakt. Hiermee gaat 160 miljoen euro gepaard. "Zodat zij volgende winter lagere stookkosten hebben."
Met het maatregelenpakket hoopt het kabinet ook mensen met een middeninkomen tegemoet te komen, al ligt de prioriteit bij de laagste inkomensgroep. Of dat niet te weinig is? Van Gennip: "Dit zijn enorme bedragen en dit gaat gezinnen met laagste inkomens echt helpen. Maar we worden als land echt armer, want we importeren veel energie. Maar we kunnen niet alles voor iedereen compenseren, voor de middeninkomens kunnen we de effecten wel dempen. Maar de sterkste schouders moeten zwaarste lasten dragen."
De btw op de energierekening willen coalitiepartijen verlagen van 21 procent nu, naar het lage tarief van 9 procent. Helemaal naar 0 procent zou ook nog kunnen, maar wordt minder waarschijnlijk geacht, omdat dit erg duur is.
De verlaging van de accijns is al even kostbaar. Nu staat die voor benzine bijvoorbeeld nog op bijna 0,83 euro per liter. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis. Volgens betrokkenen gaat de accijns op benzineprijs met 17 cent omlaag en op diesel met 11 cent.
Duur
Met de hele operatie gaat zo'n 2,8 miljard euro gepaard.
Een deel van de maatregelen kan volgens regeringspartijen worden betaald uit de hogere inkomsten die de staat heeft uit Groningse en kleinere gasvelden door de hoge gasprijs. Daarnaast zou het kabinet de staatsschuld iets kunnen laten oplopen, mocht dat nodig zijn.
Het kabinet had aan de dalende koopkracht al een kopzorg door de hoge inflatie en torenhoge energieprijzen, maar de inval in Oekraïne heeft de koopkrachtdreun nog harder gemaakt.