Voor het eerst konden Utrechtse kinderen afgelopen kwartaal via een centraal aanmeldpunt van de gemeente worden aangemeld voor een basisschool. Ruim 94 procent van alle aangemelde kinderen kan geplaatst worden op de school van voorkeur. Dat blijkt uit een analyse van het nieuwe aanmeldbeleid.

De gemeente besloot een centraal aanmeldpunt op te zetten om te voorkomen dat Utrechtse scholen zogenoemde schaduwlijsten gebruiken waarop ouders kun kind al vroeg kunnen aanmelden om zo meer kans maken op een plekje.

Eerlijke kans

Volgens de gemeente blijkt nu dat het centrale aanmeldpunt inderdaad helpt om alle kinderen een eerlijke kans te geven op een plekje op een basisschool. "Het nieuwe aanmeldbeleid, geeft alle kinderen gelijke kansen bij het aanmelden voor de basisschool. Dat zoveel kinderen terecht kunnen op de school van hun voorkeur is goed nieuws", zegt wethouder Anke Klein.

Alle kinderen die afgelopen kwartaal drie jaar werden, konden worden aangemeld voor een basisschool. In totaal werden er 800 kinderen aangemeld. De school neemt contact op met de ouders om de inschrijving definitief te maken.

Sinds 1 januari kunnen ook kinderen die dit kwartaal drie jaar worden, door hun ouders worden aangemeld. 106 van de 109 Utrechtse basisscholen maken inmiddels gebruik van het centrale aanmeldpunt.