Man oh man, hoe lang zitten we hier al niet op te wachten? Nou, de kogel is door de kerk: niet suiker- gluten- of vleesvrij eten houd je slank; maar chocola eten. En rode wijn drinken

Dit zegt Tom Spector, professor Genetische Epidemiologie in London.

Goed voor je darmen
Maar, dit moeten we wel effe nuanceren. De reden dat rode wijn en chocola namelijk zo gezond zijn, evenals ongepasteuriseerde kaas, is de hoeveelheid ‘polyfenolen’ die erin zit en de invloed die deze anti-oxidanten hebben op je darmflora. Herinner je je ‘een goede weerstand begint in je buik’ nog? Dat was dus helemaal zo gek nog niet. Volgens Tom zijn de microben in je darmen namelijk hartstikke bepalend voor je gezondheid en gewicht. Maar niet als je die chocola en wijn in groten getale wegwerkt.

Energiebalans
Overdaad schaadt namelijk nog altijd, volgens Tom. En dan vooral een overdaad aan producten waar maar weinig voedingsstoffen in zitten; zoals ‘pakjesvoedsel’. Maar dat overgewicht altijd terug te voeren is op meer calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt, is volgens de professor onzin. “We blijven ons stug focussen op de energiebalans en nemen daarbij de invloed van een gezonde darmflora niet mee in ons voedingspatroon. Dit is de reden dat zoveel diëten misgaan.”

Noten
We moeten het dus over een andere boeg gooien. Het eten van kleine hoeveelheden van producten die onze darmflora in optimale staat houden, is de sleutel naar een gezond leven. “Naast rode wijn, chocola en kaas doe je er ook goed aan om noten en zaden te eten,” zegt de professor. Die bevatten ook een hoop polyfenolen en creëren daarmee een ideaal milieu in onze darmen.

Meer LINDAnieuws? Download nu de app. Klik hier voor de App Store en hier voor de Google PlayStore.