Journalist Nynke de Jong (30) blogt voor LINDAnieuws over wat haar opvalt in de media. Deze week: hoe ze zich de afgelopen dagen vol zelfkwelling in het Oekraïne-referendum verdiepte. En waarom ze toch gaat stemmen.

Ik heb wel respect voor ze hoor, al die presentatoren en journalisten die zich nog altijd met vuur en bravoure inzetten bij het maken van items en artikelen over het referendum. Hoe ze de voorbije weken allemaal zwoegden op de uitleg van die ene vraag: hoe zorgen we ervoor dat de Nederlander wél gaat snappen waar dit hele referendum over gaat?

Vandaar dat we nu al weken doodgegooid worden met artikelen over Oekraïne, over GeenPeil, over het malle matrozenpetje van Jan Roos en over de grootste denker die onze tijd ooit heeft voortgebracht (althans, dat vindt zijn moeder): Thierry Baudet. Waaruit telkens maar pijnlijk duidelijk wordt dat wij helemaal niks over Oekraïne weten, behalve dan dat het ‘Oekraïne’ is en niet ‘De Oekraïne’ en dat Jan en Thierry ook helemaal geen vurige mening over Oekraïne hebben. Die hebben alleen iets tegen de Europese Unie.

Ik heb me klagend door al die artikelen geworsteld, als een kind dat pas van tafel mag als het hele bord met spruiten op is. Nou kunnen jullie zeggen: joh Nynke, wat doe je jezelf aan? Waarom deze zelfkwelling? Waarom spendeer je die tijd niet aan het kijken van het Vlaamse seizoen van Wie is de Mol? Dat is veel interessanter dan wéér een reportage vanaf de markt in Pijnacker of Zwijndrecht waar ze mensen aan het woord laten die óók geen idee hebben waar dit hele referendum over gaat. Maar het moet. Want is mijn burgerplicht. Er hebben ooit mensen gestreden voor stemrecht, dus nu moet ik er ook gebruik van maken.

Zo denk ik erover. Dat idee zit zo diep in mijn wezen verankerd dat ik er helemaal nerveus van word dat ik misschien beter niet kan stemmen om het ja-kamp te helpen. Dat ik met een ja-stem meer schade aanricht dan met helemaal niet op komen dagen. Dat vindt mijn democratische hart echt onverteerbaar. Gewoon de stempas in de fruitmand laten liggen. Vandaag niet naar het stembureau fietsen, waar al die montere stembureaumensen met een vies kopje koffie zitten te wachten tot ze je identiteitsbewijs kunnen controleren.

Ik ga jullie niet zeggen wat ik vandaag uiteindelijk ga doen. Want dan ben ik geen haar beter dan al die andere columnisten die allemaal trots etaleren dat zij na lang filosoferen bij de open haard het wél snappen en daarom voor, tegen of niet gaan stemmen. Het enige wat ik wil zeggen is: ik denk niet dat men ooit, bij het invoeren van het algemeen kiesrecht, had kunnen bedenken dat het misbruikt zou worden door een paar paljassen met al dan niet een matrozenmutsje op.

Nynke de Jong (1985) is hoofdredacteur van tijdschrift ‘Pedala’, was sidekick bij Paul de Leeuws ‘Kun je het al Zien’ en deze zomer bijna ‘De Slimste Mens’. Voor LINDAnieuws schrijft ze elke week een column over mediazaken.

Moet je nog stemmen, maar weet je nog niet wat? Lees op LINDAnieuws het Oekraïne-referendum voor dummies.

Meer LINDAnieuws? Download nu de app. Klik hier voor de App Store en hier voor de Google PlayStore.