Het overgrote deel (83 procent) van de Nederlanders is tevreden over hun sociale leven. Dit blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar sociale samenhang en welzijn.

In dat onderzoek vroeg het CBS volwassenen naar hun beleving van geluk en tevredenheid over onder meer hun sociale leven, werk en woonsituatie. Opvallend is dat persoonlijk contact tot meer tevredenheid leidt dan contact via skypen, bellen, e-mailen of appen.

Van de mensen die zelden of nooit met familieleden of vrienden appen, zegt 85 procent tevreden te zijn over hun sociale leven. Van degenen die nooit skypen, bellen, e-mailen of brieven uitwisselen met bekenden, zegt 80 procent tevreden te zijn.

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen tevredener zijn als ze meer sociale dingen ondernemen. Volwassenen die dagelijks of wekelijks contact met familie, vrienden of buren hebben, zijn het meest tevreden met hun sociale leven: 87 en 81 procent. Als dat verandert naar maandelijks contact, dan is nog maar 67 procent tevreden over het sociale leven. Bij minder dan maandelijks contact daalt het tevredenheidspercentage naar 42 procent.

Mensen vinden het belangrijkst om contact met hun vrienden te hebben. Als zij die minder dan één keer per maand zien, dan is nog maar 55 procent van de Nederlanders tevreden. Contact met de buren is voor de Nederlanders het minst belangrijk om tevreden te zijn over hun sociale leven.