Sportvissers mogen nog tien jaar vissen met werplood. Daarna moet het uit zijn met het pleziervissen met het vervuilende metaal, hebben de sportvisserij en het ministerie van Landbouw afgesproken.

Jaarlijks komt er naar schatting 54.000 kilo aan lood in het zoete oppervlaktewater terecht en 470.000 kilo in het zee- en kustwater, doordat het lood dat dobbers, lijnen en netten moet verzwaren bijvoorbeeld loslaat bij het hengelen.

Het vorige kabinet opperde dat het gebruik van het giftige metaal misschien maar verboden moest worden, maar de vissers hebben nu beloofd het zelf terug te dringen. Alternatievem voor lood worden onder meer gemaakt van ijzer en glas.

De sportvissers willen over drie jaar al minstens 30 procent minder lood gebruiken. Ze gaan hun achterban voorlichten over de gevaren van lood, gebruik in sommige viswateren op proef uitbannen en op zoek naar betere alternatieven.

Als in 2021 blijkt dat de vrijwillige inspanningen van de vissers niet genoeg zoden aan de dijk zetten, dan grijpt het kabinet mogelijk alsnog in. Het ministerie gaat vast onderzoeken welke regels het dan zou kunnen stellen.