Fabrikanten van e-bikes moeten meer en betere informatie geven over de prijzen en het gebruik van accu's. Momenteel schiet die voorlichting tekort, stelt de ANWB op basis van eigen onderzoek onder twintig fabrikanten.

Volgens de bond zorgen de accu's van e-bikes vaak voor problemen en hoge kosten. Vorig jaar zeiden ongeveer 600.000 leden van de ANWB, bijna de helft van het totale aantal leden met een e-bike, problemen te hebben gehad met hun fietsaccu.

Dat kan zorgen voor hoge onverwachte kosten, zegt de bond. "Als de oude accu het begeeft, kan een nieuwe wel zo'n 1.000 euro kosten."

De belangenvereniging wil dat de fabrikanten meer informatie geven over de levensduur van de accu en meer tips geven over goed 'levensverlengend' gebruik.

De ANWB vindt het verontrustend dat "een duur onderdeel als de accu van een e-bike met beperkte levensduur zo weinig aandacht krijgt".

Prijs

Het is volgens de bond "opvallend" dat veertien van de twintig onderzochte producenten de vervangende prijs van een accu niet noemen op hun websites. De gemiddelde prijs van een vervangende accu is 551 euro, zo komt naar voren uit het onderzoek.

Meer dan de helft van de merken krijgt een onvoldoende van de ANWB. Zes merken krijgen 'slecht' voor hun informatievoorziening, zeven merken 'matig' en vijf 'redelijk'. Slechts twee merken (Amslod en Rivel) scoren 'goed'.

Tien fabrikanten hebben tegen de bond gezegd dat ze hun informatievoorziening gaan verbeteren.