Kinderen van wie de ouders ongetrouwd zijn, hebben gemiddeld meer kans om hun ouders uit elkaar te zien gaan dan kinderen met gehuwde ouders.

Dat blijkt uit het Nieuwe families in Nederland-onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Van de kinderen die aan het begin van 2017 nog met beide, gehuwde ouders woonden, waren de ouders bij 1,5 procent aan het eind van het jaar uit elkaar. Dit geldt voor 3,6 procent van de kinderen met ouders die niet getrouwd zijn.

Bij deze groep kinderen neemt de kans toe dat hun ouders uit elkaar gaan na de geboorte. Die kans blijft tijdens de basisschoolperiode redelijk stabiel. Bij gehuwde ouders wordt de kans op een echtscheiding groter tot het zesde levensjaar van het kind, daarna daalt de kans.

Vijftienjarigen

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat het percentage vijftienjarigen dat niet met beide ouders samenwoont, tussen 1997 en 2017 is gestegen van twintig naar dertig. In de meeste gevallen was een scheiding van de ouders hiervan de oorzaak.

In 2016 maakten meer dan 53.000 kinderen een scheiding van hun ouders mee. Bij 33.000 van hen betrof dit een echtscheiding en bij 20.000 kinderen waren de ouders niet getrouwd.