Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit zorgt er mogelijk voor dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen.

Dat concludeert arts-onderzoeker Selma Mekić van het Erasmus MC. Bij mannen die gezond eten is er juist geen verschil te zien als het gaat om de vorming van rimpels ten opzichte van mannen met een ongezond voedingspatroon. 

Mekić onderzocht 2.753 Rotterdamse 50-plussers. Haar bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology

Mekić keek naar het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1.140 mannen en 1.613 vrouwen. Omdat uit eerder onderzoek al was gebleken dat rimpels bij mannen door andere factoren ontstaan dan bij vrouwen, werden beide groepen apart onderzocht. 

Deelnemers vulden onder meer een vragenlijst in over hun eetpatroon en lieten 3D-foto's maken van hun gezicht, waarna het percentage rimpels werd berekend. 

Alcohol

"Scoorden deelnemers hoog op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol en hielden ze zich dus goed aan de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding, dan nam het percentage rimpels significant af", aldus Mekić. "Maar dat gebeurde alleen bij vrouwen."

Verder ontdekte ze dat vrouwen die het mediterrane dieet (veel groente en fruit, weinig vlees, veel vis en dagelijks een glas wijn) volgen niet significant minder rimpels hebben. "Het lijkt erop dat de alcohol het effect van de gezonde voeding teniet doet als het gaat om rimpelvorming.", zegt Mekić.