Het Rode Kruis roept carnavalvierders op zich warm aan te kleden de komende dagen. Mede door de alcohol die genuttigd wordt, zouden feestvierders sneller onderkoeld kunnen raken.

Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat een derde van de Nederlanders alle verschijnselen van onderkoeling direct herkent. De hulporganisatie wijst de feestgangers daarom op de gevaren om ernstige ongelukken te voorkomen.

Volgens cijfers ziet 70 procent van de Nederlanders rillen als een onderkoelingsverschijnsel, terwijl bijna zeventig procent het hebben van blauwe lippen als een kenmerk van onderkoeling beschrijft.

Niet te veel alcohol

Naast verschillende dunne laagjes aan te trekken, zouden feestvierders er ook verstandig aan doen om niet te veel alcohol te consumeren de komende dagen. Bij alcoholgebruik verwijden je bloedvaten, waardoor je sneller warmte verliest. Genoeg eten en water drinken helpt je energie op peil te houden en zorgt ervoor dat je warm blijft.

In hetzelfde onderzoek is te lezen dat nog geen vijfde van de Nederlanders extra eten of drinken meeneemt wanneer het koud is. "Wanneer men onderkoeling herkent, kan het slachtoffer het beste naar een warmere omgeving gebracht worden en daar een suikerrijke drank nuttigen."