Een blauwe kleurstof, gebruikt om dode van levende cellen te onderscheiden, blijkt met "ongekende snelheid'' malariaparasieten te doden.

Binnen twee dagen zijn patiënten die zijn besmet door de parasiet Plasmodium falciparum, die het potentieel dodelijke malaria tropica veroorzaakt, genezen en kunnen ze de parasiet niet meer doorgeven als ze opnieuw door een mug gestoken worden.

Dat ontdekten wetenschappers van het Radboudumc tijdens een onderzoek in Burkina Faso. Hun bevindingen zijn verschenen in The Lancet Infectious Diseases.

Het gaat om de kleurstof methyleenblauw, die veilig is voor patiënten. "Het heeft alleen één onhandige bijwerking. Ik heb het zelf ook weleens geslikt en je urine wordt er echt blauw van'', zegt wetenschapper Teun Bousema. "Daar moeten we nog een oplossing voor vinden''.

Voor het onderzoek werd methyleenblauw toegevoegd aan een huidige behandelmethode met artemisinine, een stof die wordt gewonnen uit de zomeralsem en in 1972 in China werd ontdekt.

Methyleenblauw is niet nieuw: het werd aan het einde van de negentiende eeuw ontdekt. De stof werd zelfs al eerder gebruikt bij de bestrijding van malaria, maar raakte rond de Tweede Wereldoorlog in onbruik vanwege de bijwerkingen. 

Minder effectief

De huidige malariamedicijnen zijn steeds minder effectief. Dat komt door de opkomst van malariaparasieten die resistent zijn tegen de huidige therapieën. Malaria veroorzaakt jaarlijks 430.000 doden, van wie zo'n 90 procent in Afrika. Iemand wordt geïnfecteerd door een beet van een malariamug.