De fraserspar is een nieuwkomer op de Nederlandse kerstbomenmarkt. Waar de boom de afgelopen jaren vooral populair was in de Verenigde Staten, moet hij het in Nederland gaan opnemen tegen de nog altijd populaire zilverspar en nordmannspar.

De fijnspar was niet zo lang geleden nog de meest populaire boom onder Nederlanders. Toch moet hij steeds vaker ruimte maken voor andere bomen. "Die boom liet wat eerder zijn naalden vallen'', vertelt voorzitter Gerard Krol van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers, al is de slechte naam de fijnspar niet alleen aan te rekenen.

"Destijds werden kerstbomen voorzien van een houten kruis aan de stam. Als je een fijnspar water geeft, wordt hij ook minder snel kaal", legt Krol uit.

Ook de blauwspar heeft een grote bloeiperiode gekend, maar deze boom "prikte nogal''. Desalniettemin is dit in Duitsland nog altijd een van de meest populaire bomen voor in huis. 

In de Nederlandse woonkamers zijn het dit jaar vooral de zilverspar en de nordmannspar die in de woonkamers zullen verschijnen in de dagen voor Kerst.

30-40 euro per boom

De kerstboom blijft ondertussen onverminderd populair in Nederland. Gemiddeld geven Nederlanders zo'n 30 tot 40 euro uit aan een boom, waarmee de markt voor kerstbomen een omvang heeft van tussen de 75 en 100 miljoen euro.

De meeste kerstbomen worden in de week na Sinterklaas verkocht, met het eerste weekend na de pakjesavond als zwaartepunt. "In die week worden zo'n 60 tot 70 procent van de bomen verkocht'', zegt Krol.

Toch schuift ook de aankoopdatum van de kerstboom naar voren. Hoewel Sinterklaas pas volgende week is, begint de verkoop op veel plaatsen dit weekend al. Binnen enkele weken worden er zo'n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht.

Een paar weken later verdwijnen die vrijwel allemaal op een brandstapel of in een versnipperaar.

Twaalf jaar

Voordat een kerstboom bij het tuincentrum, bouwmarkt of bloemenkraam wordt verkocht, heeft hij volgens Krol al een hele reis achter de rug. De eerste stap is het opkweken uit zaad. Na zo'n vier jaar komt de boom, die dan een centimeter of 40 is, bij de kweker aan.

Daar groeit de boom nog eens zes jaar tot hij groot genoeg is. Nordmannsparren zijn zelfs nog wat ouder. Die worden pas verkocht als ze twaalf tot vijftien jaar oud zijn.

Van de 2,5 miljoen bomen, komt ongeveer de helft uit Nederland. De meeste van hen zijn zilversparren en worden gekweekt in Noord-Brabant, Drenthe, Overijssel en Gelderland. De rest van de bomen wordt voornamelijk uit Denemarken en Duitsland gehaald. Daar kweken ze vooral nordmannsparren, die groter zijn en niet met kluit worden verkocht.