Door ook statiegeld te heffen op kleine flesjes en blikjes, zou zwerfafval flink verminderd kunnen worden.

Dat stelt de organisatie Natuur & Milieu in een advies aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Donderdag vindt er in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over statiegeld.

De uitbreiding van statiegeld zou de meest effectieve methode zijn om zwerfafval te verminderen. "Uitbreiding van statiegeld zorgt ervoor dat tot 90 procent van flesjes en blikjes gescheiden wordt ingeleverd. Daarmee is het een zeer effectief instrument in de strijd tegen zwerfafval", aldus Geertje van Hooijdonk, woordvoerder van Natuur & Milieu.

Kosteneffectief

Daarnaast is het systeem kosteneffectief omdat de vervuiler betaalt en gemeenten jaarlijks tot 80 miljoen euro aan kosten besparen doordat ze minder afval hoeven op te ruimen.

Ook zou het statiegeldsysteem zorgen voor gescheiden afvalstromen die hoogwaardig recyclen te zijn, aldus Natuur & Milieu.

Een groot deel van zwerfafval bestaat ook uit ander materiaal, zoals kauwgom en snoepverpakkingen. Op deze producten kan geen statiegeld geheven worden en daarom pleit de organisatie voor een aanvullende aanpak.