Ruim een kwart van de zestien- tot achttienjarigen heeft weleens iemand online gepest. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse denktank Demos onder 668 jongeren.

Voor de studie moesten de deelnemers vragen beantwoorden en daarnaast werd hun gedrag op sociale media gemonitord. Ook werden er groepsgesprekken georganiseerd met jongeren.

Jongens zijn vaker betrokken bij cyberpesten dan meisjes. 32 procent van de jongens heeft weleens beledigende woorden geuit op sociale media, terwijl dit geldt voor 22 van de meisjes.

15 procent van de zestien- tot achttienjarigen heeft weleens een beroemdheid online lastiggevallen. Ook in dit geval wordt dit vaker gedaan door jongens: 22 procent van hen heeft dit gedaan, tegenover 10 procent van de meisjes.

Slachtoffer

De groepsgesprekken wezen uit dat jongeren cyberpesten omdat ze zelf online worden lastiggevallen. Omdat ze zich ervan bewust zijn dat hun vrienden deze publieke pesterijen ook kunnen zien, voelen zij zich gedwongen om hierop een agressieve reactie terug te geven. Uit het onderzoek blijkt dat 93 procent van de jongeren die weleens iemand online heeft gepest, zelf slachtoffer is geweest van een cyberpesterij.

Ondanks dat veel jongeren cyberpesten, gebruiken ook veel onderzoekdeelnemers sociale media om vriendschappen te bouwen of juist positieve gedachten te verspreiden. Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent weleens emotionele steun heeft gegeven aan een vriend op een sociale netwerk-site. 51 procent heeft een of meerdere berichten geplaatst over een politiek of sociaal onderwerp dat zij belangrijk vinden.    

De jongeren moesten in een enquete ook aangeven welke karaktereigenschappen zij zichzelf toekennen. Hieruit blijkt dat deelnemers die empathischer en meer zelfbeheersing hebben, minder vaak betrokken zijn bij cyberpesten.