Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam hopen overlevenden van een hartstilstand beter te kunnen helpen met extra vitamine C.

Van de 3.000 personen die jaarlijks in het ziekenhuis belanden na een hartstilstand, overlijdt de helft later alsnog aan de verschijnselen. De onderzoekers willen daarom "zeer snel'' na een hartstilstand een hoge dosis vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan toedienen. Ze denken sterfte, orgaanschade en behandelduur zo "fors" te kunnen verminderen.

"Tijdens een hartstilstand gaat er geen zuurstof naar de hersenen en de overige organen", legt het VUmc uit. "Dat veroorzaakt schade. Door een geslaagde reanimatie komt de bloedsomloop weer op gang. Dat is gunstig, maar zorgt tegelijkertijd ook voor de vorming van zogenaamde zuurstofradicalen. Die zorgen voor extra schade. Vitamine C vermindert de productie van zuurstofradicalen en kan zo de schade tegengaan."

Het gaat nu de mogelijkheden van - de ook nog eens goedkope en veilige - vitamine C verder onderzoeken, samen met zes andere ziekenhuizen.

Vijf stappen om iemand met een hartaanval te reanimeren
Vijf stappen om iemand met een hartaanval te reanimeren