Boter wordt steeds schaarser en duurder. Dat zou met name komen doordat de consument steeds meer waarde hecht aan 'natuurlijke' voeding. 

Dat zegt Klaas Johan Osinga van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) maandag in de Volkskrant. De krant baseert zich op de wekelijkse cijfers die worden gepubliceerd door ZuivelNL, ketenorganisatie van de Nederlandse zuivelindustrie.

De prijs zou sterk zijn gestegen omdat steeds minder mensen plantaardige boter als margarine willen kopen, en hun voorkeur nu uitgaat naar 'echte' boter. Daarvan is de prijs nu 650 euro voor 100 kilo. Dit is 20 euro duurder dan de week daarvoor. 

Internationaal

Ook op internationaal niveau is boter gewild. De prijzen voor het product bereikten afgelopen maand een nieuw hoogtepunt, blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Ook kaas en volle melkpoeder zijn duurder geworden. Daardoor nam de gemiddelde zuivelprijs in juli toe met 3,6 procent ten opzichte van de maand daarvoor. 

Onbekend is of de boterprijs nog verder zal stijgen. De prijsschommelingen in de internationale handel zouden daarvoor te groot zijn.