Veel hotelkamers die met een zogeheten laagsteprijsgarantie worden aangeboden, blijken vaak elders veel goedkoper geboekt te kunnen worden. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, die de prijsgarantie testte van tien hotelketens en van onlinereisbureau Travelocity, dat onderdeel is van boekingssite Expedia.

In alle gevallen was het mogelijk kamers elders goedkoper te boeken. Soms zelfs met extra voordelen zoals met een ontbijt, dat bij de ketens met de betreffende garantie ondanks de hogere prijs niet inclusief was.

De consumentenorganisatie wijst verder op de beperkingen in de algemene voorwaarden om een laagsteprijsgarantie ook daadwerkelijk te krijgen. Zo moeten consumenten de voordeligere aanbieding aan de betreffende hotelketen laten zien. 

Belofte

De meeste hotels houden zich uiteindelijk aan hun belofte om de prijzen aan te passen als elders goedkoper kan worden geboekt. Dat geldt echter niet voor allemaal.

Een uitzondering is Choice hotels, dat volgens de bond meldt niet mee te doen met de prijsgarantie, terwijl het dat op de eigen site wel belooft. Accor past bij melding de prijs aan, maar geeft niet de beloofde extra 10 procent korting.

De prijsbeloftes van Golden Tulip en Fletcher Hotels blijken volgens de Consumentenbond weinig waard, omdat zij per geval apart bekijken wat zij kunnen betekenen bij een lagere prijs elders.

Het hele onderzoek is te lezen in het juli/augustus nummer van de Reisgids van de Consumentenbond.