Amsterdam staat in de top tien van populairste steden ter wereld om te leven, te bezoeken of om zaken te doen. Dat maakt marktonderzoeksbureau Ipsos maandag bekend.

De hoofdstad heeft de negende plek bemachtigd in het lijstje, dat hiervoor meer dan 18.500 mensen uit 26 landen ondervroeg. New York staat bovenaan, gevolgd door Abu Dhabi en Londen. 

Ipsos vroeg aan 18557 volwassenen uit 26 verschillende landen de volgende vraag: 'Afgaande op wat je zelf hebt gezien, of van anderen hebt gehoord, welke drie steden zijn dan volgens jou het beste om in te leven, te bezoeken en om zaken in te doen?' Op basis van die antwoorden werd de lijst samengesteld. Waarom mensen op bepaalde steden stemden, is niet onderzocht.

Amsterdam is de enige nieuwkomer in de top tien sinds het laatste onderzoek in 2013. Toen stond de hoofdstad nog op de veertiende plaats. Verder staat in de nieuwe lijst Parijs op vier, Tokio op vijf, Zurich op zes, Sydney op zeven, Rome op acht en Los Angeles op tien.

Toeristen

Door Amsterdam is Hong Kong in de lijst gezakt van een achtste naar de veertiende plek. Volgens de Gemeente Amsterdam hadden hotels in de hoofdstad 7,2 miljoen gasten. Toeristen bleven gemiddeld 1,91 nachten in de stad en dit leverde een totaal op van 13,8 miljoen overnachtingen in een jaar.