De Ramadan is voor moslims een tijd van vasten en stilstaan bij hun leven en het geloof. Maar hoe houd je zo'n hele periode dag eten en niet drinken nu op een gezonde manier vol? NU.nl vroeg het aan experts.

De Ramadan is een heilige maand en de belangrijkste tijd op de Islamitische kalender. De periode is op 26 mei begonnen en eindigt op 24 juni. In die tijd mogen moslims alleen eten als de zon onder is. De vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest, dat 25 en 26 juni wordt gevierd.

Volgens diëtist Sam Gabriel is de Ramadan niet voor iedereen medisch verantwoord. "Als je zwanger of ongesteld bent of een chronische ziekte hebt, is het niet slim om te gaan vasten. Vanuit de Islam krijg je dan ook een vrijstelling om niet mee te hoeven doen. Als je niet meer ziek, zwanger of ongesteld bent, mag je de vastenperiode wel later inhalen."

Als je wel meedoet met de Ramadan, dan is het volgens Gabriel verstandig om je een paar maanden van tevoren goed voor te bereiden. "Je kan niet van de één op de andere dag stoppen met overdag eten en drinken. Ga dus al wat gezonder eten, drink minder koffie en frisdrank en houd een vast slaap- en eetritme aan. Praat er met je omgeving over, zodat niet-moslims rekening kunnen houden met het vasten en zij weten waarom je het doet."

Discipline

"De vastenperiode draait ook om het trainen van je discipline, dus moslims moeten er in principe tegen kunnen als er om hen heen gegeten of gedronken wordt", zegt Gabriel. "Je hoeft er dus niet per se rekening mee te houden, maar het is wel netjes om dat te doen."

Volgens het Voedingscentrum heeft vasten ook negatieve effecten op je lichaam. Door deze periode verandert het eet- en slaappatroon van mensen en dat heeft effect op verschillende processen in het lichaam, zoals verschuivingen in het patroon van het hormoon cortisol, de biologische klok. Deze veranderingen zijn duidelijker als de Ramadan valt in een periode met lange zomerse dagen, zoals nu het geval is.Tijdens zo'n warme Ramadan kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten en uitdroging.

Volgens Jasper de Vries van het Voedingscentrum is het daarom verstandig om niet te intensief te sporten en weg te blijven uit de zon. "Anders kun je uitdrogen en tijdens deze periode mag je ook niet drinken, natuurlijk. Wanneer de zon onder is en je wel mag drinken, raden wij aan om anderhalf tot twee liter vocht tot je te nemen, maar wel op een rustig tempo. Neem 's ochtends ook wat glazen water, zodat je gedurende de dag beter gehydrateerd bent."

Ramadan van start: Zo verloopt de vastenmaand
60
Ramadan van start: Zo verloopt de vastenmaand

Geen suiker

De Vries raadt aan om, als er gegeten mag worden, gezond te eten. "Vermijd zoete snacks en kies voor voldoende groente en volkoren producten. Ontbijt met volkoren brood of ander vezelrijk voedsel, dat geeft je langer een vol gevoel."

Gabriel heeft een heel voedingsschema voor vastende moslims: "Begin 's avonds met één of twee dadels en neem daarna een ongebonden soep, groentesoep bijvoorbeeld. Neem dan twintig minuten rust, zodat je lichaam kan wennen aan de voedselinname. Dan is het tijd voor je hoofdmaaltijd, die bestaat uit 50 procent groente, 25 procent eiwit en 25 procent volkoren, bijvoorbeeld couscous of bulgur. Voeg zo min mogelijk kruiden toe, zodat je geen last van je maag krijgt. Later neem je een stuk fruit of een handje ongezouten nootjes. Zet 's ochtends je wekker voor een stevig ontbijt."

De vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest en dan wordt er volgens Gabriel gevierd wat je hebt bereikt de afgelopen weken. "Let wel op: doe dan rustig aan met eten en ga niet gelijk heel veel zoete dingen eten. Je lichaam moet dan wennen aan al het eten, dus eet eerst wat gezonde dingen. Maar geniet ook en wees trots op wat je gedaan hebt."

Lees op CookLoveShare.nl welke gerechten tijdens het Suikerfeest op tafel staan.