Zo'n 38 procent van de jongeren zegt last te hebben van het smartphonegebruik van hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.849 jongeren (13 tot en met 18 jaar) en 637 ouders, uitgevoerd door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij, adviesraad Voortgezet Onderwijs en studenten van de TU Delft. 

Slechts 14 procent van de Nederlandse ouders denkt dat hun eigen smartphonegedrag een probleem is voor de kinderen. Doordat 38 procent van de ouders vaak niet op hun kinderen reageert, pakt 24 procent van de jongeren in zo'n geval dan ook maar zijn of haar eigen smartphone.

37 procent van de Nederlandse jongeren geeft de voorkeur aan een smartphonevrije eettafel en stoort zich aan de 24 procent van de ouders die 'regelmatig of zelfs vaak' hun smartphone erbij pakt tijdens het eten. 12 procent van de ouders geeft dit toe. 

Een derde van jongeren is niet goed genoeg in staat om de verleiding van het blauwe licht van de smartphone te weerstaan in de slaapkamer, ondanks dat zij weten dat het een nadelig effect heeft op hun nachtrust.