Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft het sperma van vijftien donoren te vaak gebruikt. Een zaaddonor mag hooguit 25 kinderen verwekken, maar bij de spermabank in Arnhem kregen deze donoren gemiddeld iets meer dan 36 kinderen. 

Met het sperma van een van de donoren werden zelfs vijftig nakomelingen verwekt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de kliniek hiervoor in 2014 berispt, meldt de Volkskant

Eén spermadonor en de vrouw die door hem moeder werd hebben een rechtszaak tegen het Arnhemse ziekenhuis aangespannen, aldus Rijnstate.

De fout is in 2014 ontdekt, toen een donor wilde weten hoeveel kinderen door hem waren verwekt. Toen bleek dat de registratie van het aantal kinderen per donor niet goed op orde was. Het ziekenhuis heeft daarna volgens een woordvoerder direct de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ingelicht en het systeem aangepast. Bij een controle van de Arnhemse spermabank in 2016 was de IGZ tevreden, zegt het ziekenhuis.

Broers en zusjes

Het ziekenhuis hield niet goed bij welke vrouwen meer dan één kind van dezelfde donor kregen. Sommige moeders willen graag dat hun kinderen ook via inseminatie voor honderd procent broers en zusjes zijn. De spermabank reserveert in zo'n geval na de eerste zwangerschap zaad van dezelfde donor. Aan het aantal kinderen dat een donor mag verwekken zit een maximum om de kans zo klein mogelijk te maken dat er onbedoeld inteelt ontstaat.

Volgens Rijnstate is de kans op schade door de fout "minimaal". Het ziekenhuis vindt de fout "heel erg vervelend". Alle betrokken donoren en vrouwen die nog zaad van deze mannen hadden gereserveerd, zijn in 2014 al ingelicht.