Regionale antidiscriminatiebureaus effectiever dan lokale variant

Grotere regionale antidiscriminatiebureaus zijn effectiever dan de kleinere lokaal georganiseerde voorzieningen. Dat schrijft minister Ronald Plasterk aan de Tweede Kamer op basis van een vrijdag gepubliceerd onderzoek.

De regionale bureaus hebben niet in iedere gemeente een loket, maar dit weegt volgens de onderzoekers niet op tegen de voordelen. Ze hebben namelijk meer slagkracht, kennis en een sterkere positie ten opzichte van de gemeente en de politie.

In het rapport staat dat sinds gemeenten in 2009 zelf invulling mogen geven aan de antidiscriminatievoorzieningen (adv's), dit niet overal goed heeft uitgepakt. Uit de studie blijkt dat inzet en betrokkenheid van gemeenten "enorm variëren". In een aantal gemeenten zijn slechts "heel minimale" voorzieningen om slachtoffers van discriminatie bij te staan.

De adv's krijgen jaarlijks duizenden meldingen van discriminatie. Volgens minister Plasterk geeft het onderzoek aanleiding om de inrichting en financiering van de adv's opnieuw te bekijken. Hij wil dit wel overlaten aan een volgend kabinet.

Lees meer over:
Tip de redactie