Koning Willem-Alexander reikt Appeltjes van Oranje uit

Donderdag zijn de jaarlijke Appeltjes van Oranje uitgereikt. Koning Willem-Alexander ontving de winnaars in Paleis Noordeinde in Den Haag voor de vijftiende uitreiking. Het thema van dit jaar was krachtige kinderen. 

Het grote appeltje van Oranje ging dit jaar naar Stichting Weekend Academie. "Een initatief dat jongeren helpt om hun eigen kracht te vinden. Deze stichting gaat uit van de kracht van kinderen zelf en geeft kinderen weer een gevoel van trots en eigenwaarde", aldus Willem-Alexander.

Ook Stichting Buurtgezinnen.nl ontving een Appeltje. Een betrekkelijk jonge organisatie die over veertien gemeenten is verspreid. "Gezinnen die om wat voor reden dan ook overbelast zijn of kampen met problemen, krijgen hulp van gezinnen uit de buurt. Of het nou gaat om een luisterend oor of het opvangen van een kind. De twee gezinnen gaan een langdurige relatie met elkaar aan", zei de koning. 

Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg Twente kreeg het derde Appeltje. Bij deze stichting is aandacht voor jongere mantelzorgers met een moeder, vader, broer of zus die ziek is of een beperking heeft. 

Krachtige kinderen

Twaalf initiatieven die zich inzetten voor deze kinderen werden voor de prijs genomineerd. De initiatieven proberen kinderen sterker te maken en hun meer plezier in het leven te geven. 

Volgens Willem-Alexander hebben kinderen in Nederland het over het algemeen goed. "Ze zijn gezond, gaan naar school en kunnen met leeftijdsgenoten de wereld ontdekken. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er zijn ook kinderen met wie het minder goed gaat en voor wie een gezellig en sociaal leven minder vanzelfsprekend is." 

"Soms hebben zij een lichamelijk of verstandelijke beperking of ouders met ziekte of schulden. Voor andere kinderen hebben ouders maar weinig aandacht waardoor zij het zelf maar moeten uitzoeken. Daarnaast zijn er ook kinderen die gevlucht zijn."

Prijs

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Máxima de prijzen uit, maar in lustrumjaren wordt dit door Willem-Alexander gedaan. "Maar maakt u zich geen zorgen, mijn vrouw kijkt toe vanaf de eerste rij, dus er kan niks misgaan." 

In 2002 kreeg het koningspaar het Oranje Fonds als huwelijksgeschenk. Het is een fonds dat vrijwilligers een steuntje in de rug geeft en sociale initiatieven vorm geeft. "Ons huwelijksgeschenk is enorm in waarde gegroeid met inmiddels 9.500 initiatieven per jaar zoals NL Doet en Burendag. Iedereen kent het Oranjefonds en het verbindt iedereen."

Lees meer over:
Tip de redactie