Op Wereldproefdierendag, die maandag wordt gehouden, wordt onder meer stilgestaan bij cosmetica die op dieren worden getest. Maar hoe weet je nu of je cosmetica dierproefvrij zijn? NU.nl vroeg het aan de experts.

Sinds 2013 mogen in de Europese Unie spullen zoals huid- en haarverzorging en make-up niet meer worden getest op dieren. Vorig jaar werd besloten dat ook cosmetica waarvoor buiten de Europese Unie dierproeven zijn verricht, niet in Europa op de markt mogen worden gebracht.

Harry Blom, proefdierdeskundige bij de Universiteit Utrecht, zegt dat ondanks de wet niet alle cosmetica proefdiervrij is. "In Nederland en in de Europese Unie mag er niet meer specifiek voor cosmetica op dieren worden getest, maar het kan zijn dat een bepaald ingrediënt voor andere doeleinden op dieren is getest, bijvoorbeeld voor conserveermiddelen. Als dat ingrediënt ook voor je shampoo is gebruikt, is het niet honderd procent proefdiervrij."

Blogger Sophie Carleen, die op haar website Naoki.nl een lijst bijhoudt met dierproefvrije cosmetica in Nederland, sluit zich daarbij aan. "Als iets in Nederland wordt verkocht, betekent dat niet dat er geen dieren aan te pas zijn gekomen. Het kan zijn dat een van de ingrediënten van het product buiten Nederland is getest."

Handelsverbod

"In China is het bijvoorbeeld verplicht om op dieren te testen. Als een cosmeticamerk ook in China verkoopt, dan weet je voor 95 procent zeker dat het merk in Nederland ook niet dierproefvrij is." Volgens Blom is dit niet juist. "Er geldt  een handelsverbod op dit gebied, dus dergelijke cosmetica-producten uit China komen ons land als het goed is niet in."

Paul de Leu van Stichting Proefdiervrij bevestigt dat die producten Nederland niet eens binnen mogen komen. "De controles zijn heel streng, laatst zijn er nog producten teruggestuurd omdat ze op dieren werden getest. Sinds de uitspraak van het Europees Hof van Justitie komen ook deze ingrediënten ons land niet meer in."

Giftig

"Eigenlijk is niets écht dierproefvrij, zelfs water wordt op dieren getest om te kijken of het niet giftig is", zegt De Leu. "Je kunt de term niet waarmaken. Tegenwoordig is er wel meer druk om onderzoeksmethoden proefdiervrij te maken en wordt er meer getest op menselijk weefsel. Maar er is nog een flinke weg te gaan."

Wil je er echt zeker van zijn dat bijvoorbeeld je shampoo niet op dieren is getest, dan is het volgens Carleen goed om het logo van Cruelty Free International in de gaten te houden. "Dat logo ziet eruit als een springend konijn. Merken die dat logo hebben, moeten een licentie hebben dat ze dierproefvrij zijn en dat ook jaarlijks kunnen aantonen voor het logo." Het logo van een hondenpootje wordt ook veel gebruikt, maar is volgens Carleen niet betrouwbaar. "Dat is geen officieel teken."

Vervangen

Mocht je meer willen gaan letten op dierproefvrije cosmetica, dan moet je volgens de blogger niet gelijk alles weggooien. "Dan heb je niets meer en het is zonde van je geld."

"Eerst begon ik bij het vervangen van mijn haarverzorging, daarna huidproducten, vervolgens make-up en als laatste mijn parfum", vertelt Carleen. "De producten die het snelst op zijn, verving ik dus ook het snelst. Het duurde anderhalf jaar voordat ik alles vervangen had, maar ik ben wel blij dat ik nu niet meer bijdraag aan dierenleed."