Overtredingen zoals doorrijden bij een zebrapad, het niet opruimen van hondenpoep en het illegaal dumpen van afval worden steeds minder vaak beboet. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ervaren Nederlanders dit soort overtredingen echter nog steeds als de grootste ergenis in de samenleving.

In maar liefst 335 gemeenten nam het aantal boetes de afgelopen drie jaar af, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws Buurtfacts maandag. In 53 gemeenten nam het aantal toe.

In 2016 werden er 358.000 boetes voor dit soort overtredingen uitgeschreven, in 2014 waren dat er nog 30.000 meer. Uit het onderzoek, dat onder tweeduizend mensen gehouden werd, blijkt dat de grootste ergenissen hondenpoep op straat en verkeersovertredingen zijn.

Tegenover RTL Nieuws zegt Paul Dekker van het SCP dat Nederlanders zich de afgelopen jaren niet minder aan dit gedrag zijn gaan storen. "Die beleving is onveranderd negatief. Als wij mensen vragen naar de grootste problemen in de samenleving, dan staan hufterigheid en dat soort onderwerpen nog steeds helemaal bovenaan."