De ANWB verwacht rond Pasen veel verkeersdrukte. Dat begint donderdag al in de avondspits, wanneer voor veel mensen het paasweekeinde is begonnen.

Bezoekers die donderdag naar The Passion in Leeuwarden willen, krijgen het het advies ruim op tijd te vertrekken. Vervoersbedrijf Arriva zet extra treinen en bussen in om bezoekers naar het evenement en terug te vervoeren. Ook rijden indien nodig extra bussen, meldt Arriva.

Volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) ontstaan die files doordat de bezoekers van de The Passion het 'staartje' van de avondspits meepakken. "En dan creëer je dus files", aldus de VID in gesprek met NU.nl.

De ANWB zegt dat op Goede Vrijdag en tijdens de paasdagen vooral dagjesmensen onderweg zijn. Favoriete bestemmingen zijn: het outletcenter bij Roermond, de Keukenhof, de Paasraces in Zandvoort, Paaspop in Schijndel en meubelzaken in het land. In het oosten trekken de paasvuren veel publiek.

Tweede Paasdag

Verder openen ook veel pretparken weer hun deuren, is zondag in Limburg de Amstel Goldrace en moet verkeer richting Den Haag/Scheveningen eveneens rekening houden met afsluitingen in het centrum van Den Haag.

Op Tweede Paasdag is er behalve recreatieverkeer ook veel terugkerend vakantieverkeer op de weg. De VID verwacht dan ook de "klassieke woonboulevardfiles."

Vanaf het middaguur ontstaan vooral in het midden van het land files. Ook op de wegen in België (naar de kust) en Duitsland (rond Hamburg en München) kan het met Pasen druk worden.