Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat roken in het openbaar in het hele land verboden zou moeten worden. Onder rokers gaat dit slechts om 3 procent. 

Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1.100 NU-panelleden. Van de ondervraagden vindt 53 procent dat roken in het openbaar in heel Nederland verboden zou moeten worden.

Van de respondenten gaf 13 procent aan regelmatig te roken. 10 procent doet dit af en toe en het grootste deel, 77 procent van de respondenten, rookt niet. 

Roken wordt in steeds meer situaties verboden. Na het rookverbod in de horeca volgde afgelopen zaterdag een rookverbod in wachtrijen van grote attractieparken. Daaronder vallen onder meer de Efteling en Walibi. 

Mocht er een algeheel rookverbod komen, dan geeft 22 procent van de rokers aan te overwegen om te stoppen. Voor 67 procent van de rokende respondenten zou het verbod geen verschil maken. 11 procent laat de keuze in het midden. 

Schade

Niet alleen roken wordt aangepakt, ook tabaksproducenten liggen onder vuur. Zo heeft KWF Kankerbestrijding vorige week aangifte gedaan tegen de vier grootste tabaksbedrijven. De stichting beweert dat rokers door deze producenten verkeerd worden voorgelicht over mogelijke schade. 

De bedrijven zouden tijdens testen gebruik maken van een zogenoemde sjoemelsigaret. Hierin zitten kleine gaatjes, zodat het testapparatuur een lagere uitstoot van schadelijke en verslavende stoffen meet.

Verantwoordelijk 

Bij het NU-panel is 16 procent van de rokers het eens met de stelling dat tabaksproducenten verantwoordelijk gehouden mogen worden voor de schade die roken hen toebrengt. 26 procent van de niet-rokers en 25 procent van de sporadische rokers sluit zich hierbij aan. 

Het overgrote deel vindt de verantwoordelijkheid niet bij tabaksproducenten liggen. In totaal is 67 procent van de ruim 1.100 respondenten het oneens met de stelling dat tabaksproducenten verantwoordelijk gehouden mogen worden.