Bijna 40 procent van de mannen en vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar oud merkt dat 's nachts naar de wc gaan impact heeft op de kwaliteit van zijn leven. Een van de belangrijkste oorzaken daarvan is een verminderde nachtrust.

Volgens de onderzoekers van Motivaction is nycturie, nachtplassen, een veel voorkomend verschijnsels in Nederland. Zij voerden een steekproef uit onder 3.166 mannen en vrouwen tussen de vijftig en zeventig jaar.

Met behulp van selectievragen werd bepaald dat 524 mensen tot de doelgroep van dit onderzoek behoorden: mensen die twee keer of vaker 's nachts uit bed moeten om te plassen

Naar schatting moeten 1,7 miljoen Nederlanders met nycturie doorgaans zelfs twee keer of vaker per nacht naar het toilet. Het gaat dan voornamelijk om volwassenen ouder dan 55 jaar.

Naar de dokter

Onder de ondervraagden heeft 69 procent doorgaans twee uur of korter geslapen voordat men voor het eerst uit bed moet om te plassen, en 93 procent drie uur of korter. 37 procent van de ondervraagden met nycturie wordt vermoeid of zelfs zeer vermoeid wakker en bijna de helft van de ondervraagden heeft het gevoel dat nycturie leidt tot een lagere levenskwaliteit.

Huisarts Bert-Jan de Boer raadt iedereen die hinder ondervindt van nycturie aan om naar de dokter te gaan. "Als huisartsen kunnen wij, afhankelijk van eventuele oorzaken, samen met de patiënt naar een beleid op maat zoeken."