Het sportmerk Nike komt volgend jaar met een hoofddoek voor vrouwelijke moslimsporters. Het bedrijf zegt een jaar bezig te zijn geweest met de ontwikkeling van de hijab.

De hijab is een traditionele hoofddoek die haar, hals en schouders van moslima's bedekt als zij zich buitenshuis begeven. De sport-hijab zou gemaakt zijn van een speciale, lichte stof met een verlengde achterkant zodat hij op zijn plek blijft, schrijft de NOS.

Niet alle sportbonden zijn blij met het idee dat sporters hem gaan dragen. Zo ligt de wereldbasketbalbond FIBA onder vuur, omdat basketbalsters geen hoofddoek mogen dragen bij internationale wedstrijden.

Voetbalbond FIFA heeft het verbod op hoofddoeken in 2014 opgeheven. Zo droegen speelsters vorig jaar op het WK voor vrouwelijke teams onder 17 in Jordanië, voor het eerst hoofddoeken op een internationaal toernooi.

De Amerikaanse schermster Ibtihaj Muhammed, die vorig jaar op de Olympische Spelen in Brazilië brons haalde, was de eerste Amerikaanse sporter die het sportveld betrad met een hoofddoek.