Mensen zijn in staat om de juiste voornamen aan de gezichten van onbekende mensen te koppelen op basis van hun gezichtsuitdrukking. Dit heeft waarschijnlijk met culturele stereotypering te maken, aldus experts.

Dat blijkt uit een meta-analyse van The Hebrew University of Jerusalem dat gepubliceerd is in The Journal of Personality and Social Psychology.

De onderzoekers voerden met honderden participanten uit Israël en Frankrijk acht experimenten uit. In een van de experimenten, werd aan de deelnemers een foto getoond. Vervolgens moesten zij uit een lijstje van vier à vijf namen kiezen welke naam bij het gezicht hoorde. In 25 tot 40 procent van de gevallen hadden de participanten had goed.

Volgens de onderzoekers is dit mogelijk te verklaren door de stereotypes die mensen in hun hoofd hebben. Wel zou deze stereotypering per cultuur verschillen. Tijdens het onderzoek kregen de Franse en Israëlische deelnemers een mix aan Franse en Israëlische gezichten te zien.

Vervolgens bleek dat de Franse deelnemers beter waren in het koppelen van Franse namen aan Franse gezichten. Ook de Israëlische deelnemers konden de Hebreeuwse namen beter koppelen aan Israëlische gezichten. Tijdens het onderzoek werd gecontroleerd op etniciteit, leeftijd en sociaal-economische status. Ook werd de gokkans door de onderzoekers uitgesloten. 

Computer

In een van de andere experimenten werd ook een computer gebruikt om met algoritmen gezichten en namen aan elkaar te koppelen. In dit experiment werden 54 tot 64 procent van de gezichten goed aan de namen gekoppeld.

"Eerdere onderzoeken toonden aan dat er culturele stereotypen verbonden zijn aan namen in relatie tot hoe iemand eruit ziet. Mensen met de naam Bob hebben bijvoorbeeld vaker een rond gezicht dan mensen die Tim heten", aldus onderzoeker Yonat Zwebner.