De gedeeltelijke opnamestop van nieuwe patiënten bij het Groningse ziekenhuis UMCG, dat al meer dan vijf weken wordt geplaagd door de besmettelijke darmbacterie VRE, geldt nog steeds.

Er liggen nog altijd negen mensen die de bacterie opliepen, geïsoleerd in het ziekenhuis. Dat liet een woordvoerder van het ziekenhuis donderdag weten.

Door het besmettingsgevaar zijn veel bedden op de verpleegafdelingen niet te gebruiken. Het universiteitsziekenhuis maakte eerder bekend dat ruim veertig patiënten de bacterie opliepen, maar hier niet ziek van werden. Ook zijn er geen nieuwe gevallen van besmettingen bijkomen.

De opnamestop in het UMCG geldt niet voor patiënten die noodzakelijke academische zorg nodig hebben. Ook is er geen restrictie voor de spoedeisende hulp. De overige patiënten worden voorlopig doorverwezen naar omliggende ziekenhuizen. Volgens de woordvoerder verloopt dat tot nu toe probleemloos.

Bacterie

De bacterie (vancomycine-resistente enterokok) is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar bij zieke of ernstig verzwakte mensen kan de VRE-bacterie infecties veroorzaken. Die kunnen in het ergste geval tot de dood leiden. Normaal gesproken verdwijnt de bacterie vanzelf weer uit het lichaam.

Wanneer het ziekenhuis weer patiënten kan aannemen, kon de woordvoerder niet zeggen. Dat hangt af van hoe snel de laatste besmette mensen naar huis kunnen.