'Slimme pil' in ontwikkeling die hoeveelheid medicatie in lichaam meet

Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn bezig met de ontwikkeling van een pil die voortdurend zelf kan bepalen hoeveel medicatie een patiënt nodig heeft en waar het medicijn in het lichaam moet gaan werken.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications en werd uitgevoerd onder leiding van biomedisch ingenieur Maarten Merkx. De wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar hoe een combinatie van DNA-moleculen in een medicijn metingen in het lichaam kan doen.

De verzameling DNA-moleculen in het medicijn werkt als een soort computer. Deze meet de hoeveelheid verschillende antistoffen die er tegen de ziekte in het lichaam actief zijn. Vervolgens kan het computertje afmeten hoeveel medicatie de patiënt nodig heeft en dit in de gewenste hoeveelheid doseren.

DNA

DNA is niet alleen de drager van genetische informatie, maar DNA-moleculen kunnen ook uitrekenen welke reacties in het lichaam gewenst zijn. Merkx en zijn collega’s zijn er volgens de universiteit als eersten in geslaagd om de aanwezigheid van antistoffen te koppelen aan zo'n DNA-computertje.

"Door het meten van antilichamen direct te koppelen aan de behandeling van de ziekte zouden we in de toekomst bijwerkingen en kosten kunnen verminderen", aldus Merkx.

Lees meer over:
Tip de redactie