Horeca bereidt zich goed voor op eerste terrasdag van het jaar

In Maastricht steeg het kwik woensdag tot een recordhoogte van maar liefst 17,1 graden. Daarmee komt de temperatuur ruim tien graden boven het maximale gemiddelde voor deze tijd van het jaar uit en is het de eerste terrasdag van het jaar. 

Veel horeca is volgens Cees den Bakker, woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland, voorbereid op deze eerste aangename dag van het jaar.

"Het verschilt per gemeente of de terrassen geopend mogen worden. Maar ik vermoed dat waar het toegestaan is, de horeca het terras heeft geopend. De ondernemers houden de weerberichten goed in de gaten. Het is natuurlijk ook een vorm van gastvrijheid, omdat veel klanten nu buiten willen zitten."

Normaliter begint het "terrasseizoen" begin april, maar Den Bakker zegt dat het terras steeds vaker ook in de winter gebruikt wordt. "Veel restaurants en cafés hebben permanente terrassen. Met een winterjas aan en een heater in de buurt vinden mensen het ook prettig om buiten te zitten."

"We geven het terrasweer in het zuidoosten van het land maar liefst een zeven vandaag. Dat is voor het eerst dit jaar", aldus Jaco van Wezel, woordvoerder en meteoroloog van WeerOnline. "Zo'n cijfer bepalen we naar aanleiding van een aantal factoren. We kijken dan naar onder meer de hoeveelheid zon, de temperatuur en of het waait of niet." 

Schaduw

"In Limburg schijnt de zon vandaag volop en waait het nauwelijks, maar het is wel van belang om daadwerkelijk in de zon te zitten om die dikke voldoende tot z'n recht te laten komen. In de schaduw voelt het ook in het zuiden namelijk nog wat fris aan."

"Het hele land noteert overigens bijzonder hoge temperaturen vandaag", aldus Van Wezel. "In het noorden is het zo'n acht tot tien graden en in het midden gemiddeld twaalf graden. Normaal ligt de temperatuur half februari op zo'n vijf á zes graden." 

Op deze 15e februari is het volgens de meteoroloog dan ook ultiem weer om de deur uit te gaan. "Je kunt op meerdere plekken zeker op een terras genieten van het weer, maar in het midden en noorden van het land raden we wel aan om je jas aan te houden”, aldus Van Wezel.

Lenteweer

Vijftien graden is volgens Van Wezel een goede grens voor echt lenteweer. Die grens is dus in Limburg vanmiddag ruim overschreden. "Het vorige record stamt uit 1998, toen het op 15 februari maar liefst 16,9 graden werd", vertelt hij aan NU.nl.

Wie nog van het mooie lenteweer wil genieten, moet snel zijn, want de zon laat zich na vandaag steeds minder vaak zien. "Het blijft wel zacht en bovengemiddeld warm de komende dagen en slecht wordt het zeker niet, maar het zal vanaf morgen op veel plekken wat somberder zijn met minder zon en hier en daar kans op een spatje regen."

Lees meer over:
Tip de redactie