De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt dat veel overdekte speelparadijzen onveilig zijn voor kinderen, omdat bij veel speeltoestellen het veiligheidscertificaat ontbreekt. Bij 90 procent van de onderzochte speelruimtes was er sprake van gebreken aan toestellen.

Tien locaties moesten hun speeltoestellen vorig jaar buiten gebruik stellen of kregen boetes omdat mankementen bij een tweede controle niet verholpen waren. De NVWA bezocht 37 van de ongeveer 150 overdekte speelhallen.

Het doel was om bijna het dubbele te controleren in 2016, maar doordat er veel mis bleek bij de onderzochte ruimtes kwamen ze daar niet aan toe, zegt Marijn Colijn in het AD.

De NVWA verscherpte het toezicht op speelhallen na de dood van een vierjarig jongetje. Hij viel van een opblaasbaar speeltoestel, dat geen veiligheidscertificaat had en verkeerd was geplaatst.

Veiligheidscertificaat

Speelhallen zijn wettelijk verplicht om hun speeltoestellen te laten keuren op veiligheid. Bij drie kwart van de onderzochte hallen was een veiligheidscertificaat niet aanwezig. Veel speelhallen hadden bovendien technische mankementen, volgens Colijn door gebrekkig onderhoud. Het ging hier bijvoorbeeld om gescheurde vangnetten, waardoor kinderen erdoor heen konden vallen.

De NVWA gaat door de tegenvallende resultaten in gesprek met de branche.