Air China Cargo zet een punt achter het vervoer van de vinnen. Haaienvinnensoep geldt als een delicatesse in Azië. Nu de vinnen schaarser worden, kan de prijs oplopen tot omgerekend tientallen euro's per kom.

Air China Cargo sluit zich aan bij ruim dertig andere luchtvaartmaatschappijen die de haaienvin al eerder in de ban deden. Air China Cargo is onderdeel van Air China, de Chinese nationale luchtvaartmaatschappij.

Wetenschappers schatten het jaarlijkse aantal haaien dat slachtoffer wordt van de jacht op hun vinnen op ongeveer 73 miljoen, zo meldt de Chinese krant South China Morning Post zaterdag. Met name de Chinezen lopen warm voor deze soep. Maar door beschermende maatregelen neemt de consumptie tot genoegen van dierenbeschermers snel af.

Haaienvinnensoep is altijd beschouwd als een teken van weelde en prestige. Gezond is deze soep niet. Onderzoekers hebben aangetoond dat de soep neurotoxine bevat, een giftige stof die onder meer met de ziekte van Alzheimer in verband wordt gebracht.