De NS heeft woensdag twintig nieuwe Sprinters officieel in gebruik genomen. De treinstellen maken deel uit van een order van in totaal 58 Sprinters. Deze komen vanaf volgend jaar volledig in bedrijf. 

De eerste vier rijden al op twee trajecten in Nederland.

Het nieuwe materieel is nodig omdat steeds meer mensen gebruik maken van treinvervoer. De NS startte met vier nieuwe treinen om het effect van kinderziektes te beperken. ''Die waren er uiteindelijk nauwelijks'', zegt een woordvoerster.

Nu worden langzaam de grote aantallen op het spoor gezet. Deze gaan rijden in Zuidoost-Nederland en hebben nu allemaal een toilet. Destijds is mede door de actiegroep Treinen met Toiletten veel geklaagd over het gebrek aan wc's in de Sprinters. De nieuwe treinen hebben die wel. Ook de bestaande Sprinters krijgen over enkele jaren een toilet.'

Nieuwe Sprinters in gebruik genomen: 'wc's zijn kleine paleisjes'
Nieuwe Sprinters in gebruik genomen: 'wc's zijn kleine paleisjes'

Zitplaatsen

De 58 extra Sprinters zorgen voor ruim zestienduizend extra zit- en staanplaatsen. Nieuw in de huidige Sprinters is dat ze stopcontacten hebben en usb-aansluitingen.

Tijdens de eerste rit had wel één van de sprinters met een probleem te maken. Een vastgelopen rem zorgde voor circa een kwartier vertraging, aldus Omroep Gelderland. Volgens de NS kan een storing "altijd voorkomen bij elk type trein". De vervoerder ziet dan ook geen aanleiding om de andere nieuwe treinen te onderzoeken.