Uit onderzoek blijkt dat zonlicht een stimulerend effect heeft op T-cellen. Deze cellen spelen een centrale rol bij immuniteit.

"Het is bekend dat zonlicht helpt bij het aanmaken van vitamine D, dat ook een positieve invloed heeft op immuniteit", zegt Gerard Ahern, de senior onderzoeker van de universiteit van Georgetown. "Maar zonlicht speelt ook een aparte rol bij het versterken van de immuniteit."

De onderzoekers zijn erachter gekomen dat lage niveaus van blauw licht, dat te vinden is in zonnestralen, ervoor zorgen dat T-cellen sneller bewegen. "T-cellen kunnen alleen hun 'werk' doen door zich te bewegen, zodat zij bijvoorbeeld een infectie kunnen bestrijden. Uit dit onderzoek blijkt dat zonlicht deze belangrijke afweercellen activeert door ze te laten bewegen."

Het is bekend dat blauw licht kan reiken tot de lederhuid. De huid, het grootste orgaan van de mens, bevat veel T-cellen. Deze afweercellen zijn onderdeel van de specifieke cellulaire afweer.

Veilig

Ahern voegt hieraan toe dat deze manier van 'immuunversterking' veiliger is dan de manier waarop vitamine D wordt aangemaakt. Dat laatste heeft namelijk UV-licht nodig, wat ook een risicofactor is voor huidkanker. Het blauwe licht uit zonlicht waarop T-cellen reageren kan ook kunstmatig verkregen worden door middel van lampen.

De beweeglijkheid in de T-cellen wordt gestimuleerd door de synthese van waterstofperoxide. Witte bloedcellen maken dit aan wanneer zij een infectie opmerken, waardoor de T-cellen geactiveerd worden.

Ahern laat weten dat de precieze gevolgen van de onderzoeksresultaten onderzocht moeten worden. Wanneer blijkt dat het blauwe licht enkel positieve gevolgen heeft voor de activatie van T-cellen, is het wellicht een goed idee om patiënten lichttherapie te geven om hun immuunsysteem te verbeteren.

Het onderzoek is dinsdag gepubliceerd in Scientific Reports.