Organisator Masters of LXRY roept einde 'blingbling-tijdperk' uit

Het zogeheten blingbling-tijdperk is voorbij. Dat zegt Yves Gijrath, organisator van de beurs Masters of LXRY die donderdag van start is gegaan, tegen NU.nl.

De beurs, voorheen bekend als de Miljonair Fair, is een beurs voor de welgestelden van Nederland en voor hen die dat graag willen worden. Maar het evenement wil zich dit jaar minder op de glimmende buitenkant en meer op de inhoud gaan richten.

Bezoekers zullen nog steeds op de gebruikelijke luxeproducten stuiten, maar die hebben wel "een verhaal", aldus Gijrath. Om het meer inhoudelijk te maken wil de organisatie niet alleen minder nadruk leggen op glitter en goud, maar ook de bezoekers niet belangrijker dan de beurs maken.

"Ook ikzelf had vroeger een prominentere plek. Maar nu probeer ik mezelf wat meer weg te cijferen", zegt Gijrath.

Andere koers

Masters of LXRY vindt dit jaar voor de vijftiende keer plaats. Ondernemer Gijrath begon in 2002 met de lifestylebeurs.

Tien jaar later kwam hij in financiële moeilijkheden en moest hij een andere koers gaan varen. De beurs maakte een doorstart onder de naam Masters of LXRY. Het evenement bleef zich op de luxurieuze kant van het leven richten, maar gebruikte het woord miljonair niet meer in zijn uitingen.

"Hoewel ik altijd heb benadrukt dat de beurs niet alleen toegankelijk was voor miljonairs, kreeg de beurs wel die naam", zegt Gijrath.

"Masters of LXRY klinkt toegankelijker en dat zijn we ook. Al willen we wel kwaliteit garanderen en verwachten we van bezoekers dat ze niet in een Adidas-trainingsbroek aan komen zetten."

Crisis

Het veranderen van de naam was niet genoeg om het evenement weer zo succesvol als in de begindagen te maken. Tijdens de economische crisis bleek het sowieso lastig om mensen te trekken.

Hoewel Gijrath naar eigen zeggen constant bezig om het luxe evenement te verbeteren, moet hij elk jaar afwachten wat wel en niet werkt. "De fair moet magisch zijn, maar het organiseren ervan is een reis vol hobbels."

De ondernemer ziet nog veel mogelijkheden voor onder meer kunst. De wisselwerking met beeldende kunst werkt volgens Gijrath goed. Hij geeft het voorbeeld van de kunstenaar Joseph Klibansky, die ooit op de beurs begon met een klein standje en nu vergeleken wordt met Damien Hirst.

Borrelen

Iets dat lastig blijkt, is meer ruimte voor duurzaamheid. "Al komt er wel meer tot stand, door competitie aan te moedigen op de beurs." Een volledig duurzame editie van Masters of LXRY laat echter nog wel even op zich wachten, denkt Gijrath.

Wat wel veranderd is, is de catering. Zo heeft Gijrath besloten het aanbod hapjes en drankjes uit te breiden. "Eigenlijk willen mensen hier ook gewoon borrelen."

Lees meer over:
Tip de redactie