Aan stervende kinderen moet worden gevraagd of zij een bucketlist hebben, met wensen die zij nog willen behalen. Dit staat in een nieuwe handleiding van het National Institute for Health and Care Excellence (Nice).

Zo moet er naar voren komen wat zij nog willen bereiken in het leven op het gebied van sociale activiteiten, relaties en opleiding.

Dr. Harrop van Helen Douglas House Hospices in Oxfordshire: "Het bevordert je om over hen na te denken als individu en niet alleen als medisch persoon."

Daarbij staat in de nieuwe richtlijnen dat wanneer een kind stervende is, hulpverleners met de ouders moeten praten over bijvoorbeeld hun sociale media. Harrop: "Sommige jongeren zijn oud genoeg om hun eigen sociale media-pagina's te beheren. Wanneer iemand overlijdt, worden er memoriam-pagina's gemaakt waar mensen berichten op achter kunnen laten, maar de inhoud is beperkt."

Knuffelen

Daarbij staat er in de richtlijnen dat artsen en verpleegkundigen niet bang moeten zijn om te knuffelen met deze kinderen. Fysiek contact zou volgens de richtlijnen moeten worden aangeboden als een niet-farmaceutische oplossing voor pijn. Ook zouden artsen en verpleegkundigen gebruik moeten maken van kunst, muziek en spel om het concept dood aan kinderen uit te leggen.