Steeds meer kinderen worden geboren met een vader ouder dan veertig jaar. Ook vrouwen worden gemiddeld iets later moeder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de zes baby's heeft tegenwoordig een vader van veertig jaar of ouder. In 2015 zijn 170.500 baby's geboren in Nederland. De vader van 16 procent van deze kinderen was veertig jaar of ouder. Twintig jaar geleden was dit nog 10 procent.

Een klein deel van de vaders is boven de vijftig. Vorig jaar hadden 2.500 geborenen een vader van 50 jaar of ouder. Bij hun eerste kind zijn vaders gemiddeld 32,5 jaar, drie jaar ouder dan vrouwen die voor het eerst moeder worden.

Moeders

De gemiddelde leeftijd van moeders is bij hun eerste kind 29,6 jaar. Een record volgens het CBS. Dit komt onder andere doordat jonge vrouwen minder kinderen krijgen en vrouwen boven de 35 juist vaker moeder worden. 

In 2015 werden 171.000 kinderen geboren. Aan het begin van deze eeuw waren dat er nog ongeveer 200.000 per jaar. Deze daling is een gevolg van het feit dat er minder kinderen geboren worden en de groep vrouwen die vruchtbaar is kleiner wordt door de vergrijzing.