Wetenschappers hebben drie genen geïdentificeerd die menselijk haar onhandelbaar kunnen maken. 

Mensen die beschikken over een mutatie in één van deze genen, hebben pluizig en springerig haar dat met geen mogelijkheid is te kammen.

De genen zorgen voor het ontstaan van groeven in de haarstrengen. Daardoor valt het haar alle kanten op.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Elektronenmicroscoop

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door haren van proefpersonen te analyseren met behulp van een elektronenmicroscoop. Ook werd het DNA van de deelnemers aan het onderzoek in kaart gebracht. De wetenschappers ontdekten een kleine groep mensen met een haarstructuur die sterk afweek van de standaard.

Bij deze mensen was de dwarsdoorsnede van de haarstreng hartvormig. Deze afwijking in haarstructuur wordt veroorzaakt door een mutatie in één van drie genen, genaamd PADI3, TGM3 en TCHH.   

Normaal gesproken is de dwarsdoorsnede van een haarstreng bij mensen rond, of - bij mensen met krullend haar - schuin aflopend.

Zeldzaam 

Mensen met een genetische vorm van onhandelbaar haar zijn overigens zeldzaam. De wetenschappers hebben er slechts honderd opgespoord. Hoofdonderzoekster Regina Betz vermoedt dat de meeste mensen met de aandoening het niet ervaren als een medisch probleem, zo meldt nieuwssite Science.