Nederlanders beheersen Engels best van niet-Engelstaligen

Nederlanders beheersen het Engels beter dan anderen die de taal niet als moedertaal hebben. Hiermee overtreffen ze de vorige nummer één, de Denen. 

Dit schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek van taalonderwijsbureau Education First (EF). Hiervoor zijn 950.000 volwassenen uit 72 landen ondervraagd. De lees- en luistervaardigheden van Nederlanders zijn 'zeer goed' en krijgen gemiddeld een ruime zeven. Het gaat hierbij niet om spreekvaardigheid. 

Deze uitkomst komt met name doordat Nederland welvarend is en een klein aantal inwoners heeft. Wereldwijd spreken weinig mensen Nederlands, waardoor er al gauw overgeschakeld moet worden op Engels. "Nederlands en Engels lijken erg op elkaar: daardoor is het voor ons makkelijker. Hetzelfde geldt voor Scandinaviërs", zegt hoogleraar Engelse taalvaardigheid Marjolijn Verspoor van de Rijksuniversiteit Groningen.

Televisie

Anderen redenen voor de goede Engelse taalbeheersing zijn de scholen, waar al vroeg Engels wordt gegeven en de Engelse televisieprogramma's die ondertiteld worden. 

"Nederlanders hebben hierdoor een voorsprong bij het zoeken van een baan, opleiding of bij een uitwisseling", zegt een woordvoerder van EF. 

In 2013 stond Nederland voor Engelse taalvaardigheid op plek drie van de internationale ranglijst. Alleen de Zweden en Denen beheersten toen de Engelse taal beter. Opvallend was toen dat Nederland het enige land is waar mannen en vrouwen even goed Engels spreken. In vrijwel alle andere landen hadden vrouwen een voorsprong op mannen.

Lees meer over:
Tip de redactie