Chef-kok John Halvemaan is blij met de Johannes van Damprijs. Vrijdag kreeg hij de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan iemand die veel heeft betekend voor de gastronomie. "Ik kon zo'n opsteker wel even gebruiken, om het zo te zeggen. Na dat kutjaar."

Bij de 67-jarige chef-kok, die restaurant Halvemaan runt in Amsterdam, werd vorig jaar een dodelijke vorm van prostaatkanker geconstateerd. "Het is raar, want ik weet gewoon niet hoe lang ik nog heb", zegt hij in Het Parool. "Een jaar? Vijf jaar? Tien?"

De vorm van kanker die Halvemaan heeft, is niet te opereren. "De artsen zeggen: doe wat je wilt, zolang je je goed voelt. Dus ik bijf werken en dat gaat goed. En ik denk er niet zo veel meer over na als in het begin."

Confrontatie

Wat de chef-kok moeilijk vindt, is dat mensen de confrontatie met hem niet willen aangaan. "Mensen blijven ervoor weg. Dat weet ik zeker. Ze hebben het gehoord, maar weten niet wat ze moeten zeggen, dus ze blijven weg."

Halvemaan weet uit eigen ervaring hoe lastig zoiets kan zijn. Toen Cas Spijkers, Toine Hermsen en Paul Fagels kanker hadden, durfde de chef-kok ook niet te bellen.

"Nu ik het zelf heb, weet ik: ik had wél moeten bellen. Je moet altijd bellen. Iemand die net zulk nieuws heeft gehad, heeft alle steun nodig. Gewoon alleen al dat iemand zegt: kop op man. Hou je taai. Gewoon alleen dat."