De jaren negentig en statement jewelry zijn trends in sieradenland. Veel sieraden zijn groot, kleurrijk en uitgesproken, vertellen experts aan NU.nl. "Hoops zijn nooit echt verdwenen, maar keren nu weer echt terug in het modebeeld."

Ook de choker heeft z'n weg weer helemaal teruggevonden, zegt styliste Manon Meijer. De choker is een korte ketting die strak om de nek wordt gedragen en in de jaren negentig erg populair was. Het sieraad is er in verschillende vormen. "Van dunne zwarte kralenkettinkjes om je nek tot hele brede, uitgewerkte banden met complete bedels eraan."

Wat Meijer ook opvalt, is dat sieraden steeds groter en meer uitgesproken zijn. "Met glitter en gekleurde stenen. Je kunt merken dat statement jewelry terug zijn."

Chokers en grote sieraden zijn ook bij Lucardi populair, maar de retailketen op het gebied van horloges, sieraden en bijoux signaleert nog een trend: gemak. "Waar voorheen 'spaarsystemen' en sieraden die je zelf kunt samenstellen heel populair waren, neemt dit nu af", aldus een woordvoerder.

"Klanten kiezen voor gemak en willen mooie sieraden, zonder keuzestress. Wel is het belangrijk dat die sieraden gepersonaliseerd kunnen worden door een gravure. Ook willen klanten vaker complete sets kopen, zodat ze in één keer klaar zijn."

Combineren van trends

Volgens stylist Mari van de Ven kunnen opvallende, grote en kleurrijke sieraden gecombineerd worden gedragen. "Bij kleding zie je dat mensen verschillende lagen dragen, maar dat kan bij sieraden ook. Je kunt verschillende diktes en kleuren combineren. Dat geeft een nonchalant effect."

Meijers is persoonlijk weinig gecharmeerd van het combineren van verschillende soorten sieraden. "Ik ben het eens met het motto van Chanel: kijk voor je van huis gaat altijd of er nog één ding is dat je kunt weglaten. Maar ik vind statement jewelry wel heel tof als het één stuk is. Die hele grote, uitgesproken oorbellen die je nu ziet, vind ik echt fantastisch."

De styliste denkt dat uitbundige sieraden nog wel een tijdje gedragen zullen worden. "We komen uit een periode van economische tegenslag en angst in de wereld. Dat zorgt voor de behoefte om je uitbundiger te kleden en juist daarin een beetje het feestje op te zoeken."

Zegelring

Op het gebied van handsieraden is de zegelring op z'n retour. "Die zie je ook steeds meer uniseks verschijnen", aldus Meijers. "Heel veel vrouwen zijn zegelringen gaan dragen, dat zijn dan kleintjes die je aan je pink draagt, maar ook wel grote exemplaren en dan meerdere naast elkaar. De zegelring is denk ik wel de nieuwe statement-ring."

Daar kan Van de Ven over meepraten. "Ik heb de zegelring van m'n vader uit de kast gehaald. Hoe mooi is dat."

Bij het ontstaan van nieuwe trends spelen sociale media als Instagram en Facebook volgens Meijers tegenwoordig een steeds grotere rol. "De trend van 'hoe meer gaatjes in je oor, hoe beter', komt echt uit die bloggers- en Instagram-wereld. De choker komt daar voor mijn gevoel ook absoluut vandaan. Ik heb het idee dat Gigi (Hadid) en Kendall (Jenner) daar heel erg mee begonnen zijn."

"Daardoor verspreidt een trend zich volgens mij op dit moment sneller dan voorheen", meent Meijers. "Vroeger liepen we er in Nederland een beetje achteraan, maar ik heb het idee dat al die jongeren nu zó op de hoogte zijn; dat er niet meer zoveel tijd overheen gaat voor een trend ons land bereikt."

De styliste vraagt zich af of die ontwikkeling ook invloed heeft op de duur van een trend. "Ik vraag me heel erg af wat social media nu gaan doen voor de vluchtigheid. Als we zo snel iets oppakken, kan ik me voorstellen dat we er en masse ook weer sneller mee klaar zijn."

Ook bij Lucardi worden sociale media gevolgd. "We kijken wat er speelt en haken daar op in. Onze klanten zijn meestal meer trendvolgers dan trendsetters."

Zaterdag vindt voor de tweede keer de Dag van het Sieraad plaats. Nederlandse juweliers, goudsmeden en uurwerkherstellers houden een open dag en organiseren speciale activiteiten.