Het AMC gaat onderzoeken of een eHealth-platform en smartwatch ervoor kunnen zorgen dat jongeren hun medicijnen trouwer slikken.

Dertig tieners die hiv-pillen slikken werken gedurende twaalf maanden aan het onderzoek mee. Ze krijgen een smartwatch die in verbinding staat met hun mobiele telefoon.

Het horloge geeft een trilling af op het moment dat de pil moet worden ingenomen. Als de patiënt dit doet, drukt hij op een knopje om te laten weten dat de pil is ingenomen. Met een tweede knop kan hij laten weten dat hij nog even wacht en met de derde knop dat de pil niet wordt ingenomen.

Buddy

De patiënt kan één of meerdere personen uitkiezen die fungeert als 'buddy'. Ook zij zijn verbonden met het horloge en worden op de hoogte gesteld wanneer een pil niet wordt ingenomen. In dat geval kunnen ze contact opnemen met de patiënt. Alle gegevens zullen daarnaast worden doorgegeven aan de behandelend arts in het AMC.

Indien de test succesvol is, kan worden bekeken of de therapietrouw ook kan worden verbeterd bij jongeren met een andere chronische aandoening.