'Te druk in Amsterdamse coffeeshops'

De drukte op Amsterdamse coffeeshops wordt te groot, waarschuwen onderzoekers van het Bonger Instituut (Universiteit van Amsterdam).

Het instituut onderzocht onder leiding van hoogleraar criminologie Dirk Korf de situatie in verschillende gebieden in het centrum van Amsterdam. De resultaten zijn vrijdag verschenen (pdf).

Volgens de onderzoekers is de klandizie van coffeeshops in dit gebied verdubbeld sinds de gemeente besloot veel locaties te sluiten. In het voorjaar van 2016 kregen de shops gemiddeld ruim zesduizend bezoekers per week, met uitschieters tot twaalfduizend.

Blowtoeristen

Ook de toename van het aantal 'blowtoeristen' speelt mee. "Het is te druk in de coffeeshops en op sommige momenten extreem druk", aldus hoogleraar Korf tegen Het Parool.

Omwonenden zouden overlast ervaren door mensen die noodgedwongen buiten de deuren van coffeeshops blowen. Ook trekt de hoge toestroom straatverkopers aan.

De gemeente Amsterdam heeft in het kader van Project 1012 veel coffeeshops gesloten. Daarnaast moest een aantal coffeeshops in de buurt van scholen sluiten. Het totaalaantal is gedaald van 283 in 2000 tot 174 eind 2015.

Lees meer over:
Tip de redactie